Polaganje kamenja

Polaganje kamenja

Tudi pri polaganju dekorativnega kamenja je potrebno upoštevati nekaj informacij pred samim polaganjem. Zelo je zaželjen 3D izris prostora v katerem bomo polagali dekorativno kamenje. S tem stranka pridobi kar se da točno sliko o končni izvedbi prostora in tudi samo naročilo dekorativnega kamenja za dobavo je tako natančnejše.

K dejanski količini dekorativnega kamenja za polaganje je ob naročilu potrebno prišteti od 5 do 10% več materiala (odvisno od oblike kamenja). Podlaga pod dekorativnim kamenjem mora biti konstrukcijsko dovolj močna glede na obremenitve ter 100% ravna. V primeru, da podlaga ni 100% ravna jo je potrebno izravnati pred polaganjem.

Pri polaganju dekorativnega kamenja na toplotno-izolativne materiale (npr. stirodur pri hišnem podstavku) je obvezno sidranje podlage z vijaki.

Velik poudarek je tudi na kvaliteti veznih materialov oziroma lepila in fugirne mase, saj le tako lahko dosežemo vrhunske razultate. Pri zelo vpojnem dekorativnem kamenju je zaželjena izvedba impregnacije z impregnacijskem sredstvom, da izboljšamo občutljivost kamenja in fug pred zunanjimi vplivi in umazanijo.

Sama tehnika polaganja in fugiranja dekorativnega kamenja je drugačna od polaganja keramike, zato je še posebej pomembno, da ga položi vrhunski mojster z bogatimi izkušnjami na tem področju.