Polaganje keramike

Polaganje mozaikov

Tudi pri polaganju mozaika je potrebno upoštevati nekaj dejstev pred samim polaganjem. Zaželjen je 3D izris prostora v katerem se mozaik polaga. S tem stranka pridobi realno sliko o končni izvedbi, poleg tega nam taka slika pomaga pri natančnejšem naročilu mozaika.

K dejanski količini mozaika za polaganje je ob naročilu potrebno prišteti od 5% do 8% (odvisno od oblike ter vzorca mozaika). Podlaga mora biti konstrukcijsko dovolj močna glede na obremenitve ter 100% ravna. V nasprotnem primeru jo je pred polaganjem potrebno izravnati.

V primeru da je mozaik popolnoma transparenten je potrebno podlago pripraviti v izbrani barvi fugirne mase, tako da potem ne pride do barvnega odstopanja. Velik poudarek je tudi na kvaliteti veznih materialov oziroma lepila in fugirne mase, saj le ob izbiri pravih, lahko dosežemo vrhunske razultate.

Sama tehnika polaganja in fugiranja mozaika je drugačna od polaganja keramike, zato je še posebej pomembno, da ga položi vrhunski mojster z izkušnjami na tem področju.